Hat /Kaligrafi

a)   Yarışmaya öğrenciler bireysel olarak katılırlar. Bir okuldan birden fazla öğrenci yarışmaya katılabilir. Her yarışmacı öğrenci için okul idaresi tarafından bir danışman öğretmen belirlenir. Danışman öğretmen öğrenci çalışmasına rehberlik eder ve çalışmanın bizzat öğrenci tarafından yapılmasını sağlar.

b)   Öğrenciler sadece bir eserle yarışmaya katılabilirler.

c)   Yarışmaya sunulacak eserler, klasik ve modern hat sanatı esaslarına göre değerlendirilecektir. Manayı bozacak derecede tertip ve teşrifat hataları olan, bariz imla hatası bulunan ve diğer şekil ve şartlara riayet edilmemiş levhalar -sanat değeri ne olursa olsun- değerlendirme dışı bırakılacaktır.

d)   Eşit yarışma şartlarını sağlamak gayesiyle yazılacak eserler yarışma başvuru modülünde belirtilen metinlerin dışında olmayacaktır.

e)   Yarışmaya katılacak eserler taklit, kopya, bir başka yerde daha önce yayınlanmış veya sergilenmiş olmamalıdır.

f)    Yarışmaya katılan eserler, klasik hat sanatları için çerçeveli (camekânsız) levha halinde gönderilecektir. Levhalar 40x60 cm’ den küçük, 60x70 cm’ den büyük olmayacaktır. Yazı sahası kâğıdın yaklaşık 2/3’ünü doldurmalıdır. Yarışmacılar, söz konusu ölçüler arasında kalmak kaydı ile istediği biçimde (kare, dikdörtgen, dikey, yatay, daire veya elips) yazabilir. Satır halindeki yazılarda, gerekirse ilk, orta veya son satırda metinlerin sağ ve solunda (koltuk tabir edilen) eşit boşluklar bırakılabilir. Modern hat sanatı ve grafiti tarzı eserlerle yarışmaya katılacaklar, eserlerini 100×80 ebatlarında tablolara yapacaklardır. Bu tarz eserlerde sprey, marker, kara kalem kullanılabilecektir.

g)   Yarışmacılar, eserlerinde istediği renk mürekkebi kullanabilir. Levhalar, klasik renklerde aharlı kâğıda yazılacaktır. Kuşe, beyaz kâğıt ve benzeri aharsız kâğıda yazılan levhalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

h)   Katılımcılar, Yarışma Koordinasyon Merkezi adresine eserlerini posta ile gönderecek veya elden teslim edecektir. Posta ile gönderilen eserlerin kaybolmasından, zedelenmesinden veya gecikmesinden Yarışma Koordinasyon Merkezi sorumlu değildir.

i)    Katılımcı öğrenciler; fotoğraflı öğrenci belgesi, okul iletişim bilgileri, varsa şahsi e-posta adreslerini de belirten belgeleri (kendi imzası ile beraber) üzerinde rumuz yazılı(isimsiz) zarfa koyarak, levha ile birlikte, Yarışma Koordinasyon Merkezine gönderecektir. Danışman öğretmen de www.arapcayarismalari.org.tr adresindeki forma kendine ait bilgileri dolduracaktır.

j)    Öğrenciler eserlerini, Celî sülüs (Kalem ağzı 6 mm’ den az olmayacaktır), sülüs (Kalem ağzı 1,5 mm’ den az, 3 mm’ den çok olmayacaktır), sülüs-nesih (Sülüs kalem ağzı 1,5 mm’ den az, 3 mm’ den çok; nesih kalem ağzı ise 1 mm’ den çok olmayacaktır), celî tâ’lîk (Kalem ağzı 8 mm’ den az olmayacaktır.) ve celî dîvanî (Kalem ağzı 5 mm’ den az olmayacaktır.) olarak hazırlayabilirler. Yarışmada hat türleri ayrı ayrı sınıflanmayacak ve bütün hat çalışmaları (klasik ve modern türler) içinden ilk 3 belirlenecektir.

k)   Yarışmaya gönderilen eserlerin telif hakları, Yarışma Koordinasyon Merkezine ait olup hiçbir eser iade edilmez.

l)    Hat yarışmasında il ve bölge elemeleri yapılmayacak, bütün eserler Türkiye genelinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

 

 

Arapça Hat Yarışmasında öğrencilerin çalışacağı cümleler şu şekildedir:

 

.1 الله

.2 بسم الله الرحمن الرحيم

.3 المسابقات العربية الدولية

.4 حسبنا الله و نعم الوكيل

.5 لا إله إلا الله محمد رسول الله

.6 ثانوية الأئمة و الخطباء

.7 لا تحزن إن الله معنا

.8 لا عزة لنا إلا بالاسلام

.9 إقرأ بسم ربك الذي خلق

.11 من عرف نفسه فقد عرف ربه